Thursday, 9 February 2012

يك سال بعد


نوشته: كارين لوكفيلد
ترجمه: مينا اخگر
توضیح مترجم ـ مطلب زیر ترجمه نوشته کوتاهی از کارین لویکفلد در رابطه با اولین سالگرد جنبش تونس است. این نوشته درشماره 12روزنامه آلمانی یونگه ولت به تاریخ شنبه چهارده ژانویه درج شده است. اکنون یکسال از عروج جنبش توده ای در کشورهای عربی می گذرد. جنبشی که از تونس آغاز شد و از شمال افریقا تا خاورمیانه را در برگرفت. این جنبش به اشکال مختلف در بسیاری از کشورها مورد حمایت واقع شد و از جانب اعتراضات ضد سرمایه داری در اروپا سمپاتی زیادی یافت . جنبش های آزادیخواهانه بر علیه دیکتاتوری در واقع اعتراضات کارگران و توده های  زحمتکشی است که از شرایط اجتماعی که سرمایه داری بر آنان تحمیل کرده اند عاصی شده اند.
جنبش های توده ای در کشورهای شمال افریقا وخاورمیانه بر علیه شرایطی صورت گرفت که خالق آن رژیم های فاسد دیکتاتوری با اجرای سیاست های جهانی سرمایه داری هستند. کشورهای امپریالیستی تا قبل از عروج جنبش های توده ای زیر بال و پر دیکتاتورها را گرفتند واز جمله در زمینه صدور اسلحه به کشورهای عربی بیشترین سود را به جیب زدند . اکنون با سقوط دیکتاتورهای عرب از راههای دیگری برای جلوگیری از دخالت مستقیم کارگران و مردم زحمتکش در آنجا دست بکار شده اند. درسالگرد سقوط حسنی مبارک در مصر نیز با کشتار دهها نفر وزخمی شدن صدهها نفر مردم بار دیگر خشم خود را در میدان التحریربر علیه نظامیان به نمایش گذاشتند. سوال این است که در چه شرایطی حد اقل رفاه وآزادی در کشورهای بپا خواسته عربی متحقق خواهد شد.
***
کارین لویکفلد 
در 14ژانویه2011 بن علی تونس راترک نمود.  یکسال بعد از آن  دربهبود شرایط زندگی مردم اساسا تغییری رخ نداده است.
درسالگرد تغییرات سیاسی در تونس انتظار می رود امروز شنبه ( 14 ژانویه ) رهبران سیاسی کشورهای عربی در تونس گردهمایی داشته باشند. علاوه بر رِئیس جمهورالجزایرعبدالعزیزبوتفلیقه، امیرقطرحامدخلیفه ال تانی، رئیس شورای انتقالی لیبی مصطفی عادل جلیل شرکت وهمچنین وزیر امور خارجه مراکش سعدادینه ال اوتمانی حضورخواهند داشت. برای امروز مراسمی در ساختمان گنگره تونس برنامه ریزی شده است. جزئیات آن روشن نیست. حاکم پیشین تونس زین العابدین بن علی پس از هفته ها تظاهرات علیه او ودولتش در 14ژانویه 2011 به عربستان سعودی متواری شد. این اعتراضات با خشونت پلیس سرکوبگرروبرو گردید. خودسوزی  محمد بواعزیزی در سیدی بوزید آتش خشم را در تونس برافروخت. بلافاصله پس از جنبش توده ای تونس در کشورها ی عربی دیگرنیزاعتراضات علیه دولتهای استبدادی فاسد،جوپلیسی، فقروبیکاری آغاز شد. آخر سر نه با حمایت مستقیم مالی متحدان سابق بن علی همچون اروپا وامریکا بلکه گروهها سیاسی واحزاب  جدیدی تشکیل شدند. اتحادیه ها، موسسات تحقیقاتی، روزنامه ها و رسانه های دیگرایجاد شده ا ند. زنان درتظاهرات فعالانه شرکت داشته وخواستار حقوق خود شدند. درتعیین سیاست جدید تونس اما زنان فاقد نقش هستند.  برنده واقعی جنبش توده ای اخوان مسلمین و احزاب سیاسی اش در تونس ،مراکش، مصر هستند که خواهان انتخابات سریع هستند. آینده سیاسی تونس بوسیله حزب اناهدا هدایت می شود. اما بنابر اظهارات یک حقوقدان بنام ید بن آخوراز سوی بن علی خطری دیگر متوجه تونس نیست  بلکه خطر می تواند از هم پاشیدگی سیستم باشد. چرا که حزب اننهادا با وجود مقاومت ( در برابر بن علی ) از اغازفاقد تجربه جدید رهبری است. دروضعیت واقعی زندگی مردم عادی بهبودی خاصل نشده است، نرخ بیکاری 20درصد تخمین زده می شود وبرای روستائیان درآمد بطور منظم وجود ندارد، آنها زندگی خود را به عنوان کارگران روز مزد تامین می کنند. خودسوزی انسانها بعلت نا امیدی به یک چراغ امید مبدل شده است. پدری بیکار ودارای سه فرزند روز سه شنبه در اعتراض به شرایط اقتصادی در استان قفسا با بنزین خود را به آتش کشید وروزپنج شنبه یک زن جوان  به همین روش خود سوزی کرد ودومرد دیگربعلت سوختگی در کلینیک بستری شده اند. با سقوط بن علی بعد از یکسال سیاستمداران غربی در تونس ترمز تحولات رادر دست دارند، همین چند روز قبل وزیرامور خارجه آلمان گیدووستروله قول داد که آلمان در سرمایه گذاری به تونس کمک های گسترده ای برای توسعه این کشور می کند. وی همچنین اظهار داشت که دولت های اروپایی می بایست قبول کنند که در آنجا احزاب دموکرات اسلامی وجود دارد همانطور که در اروپا دموکرات مسیحی موجود است. در چارچوب همکاری و مشارکت تونس در دو سا ل آینده سی و دو میلیون یورو، جهت پروژهائی در زمینه های آموزش وپرورش دریافت می کند. وهمچنین بودجه به میزان 60 میلیون یورو برای اصلاحات در نطر گرفته شده است. کمیسار انرژی اتحادیه اروپا گونتراوتینگردر روز نامه ابند بلات روز چهارشنبه اظهار داشت با کشورهای شمال افریقا همکاری استراتژیکی انرژی و توسعه به عمل آید. کشورهای مراکش، تونس، لیبی را با شرایط آیده ال  برای نصب سیستم های خورشیدی به شبکه انرژی اروپا متصل کنند